20 év, 20 dal, 20 éves a Klezmerész – ünnepi koncert a Hegedűsben

2024. Május 07. / 16:14


20 év, 20 dal, 20 éves a Klezmerész – ünnepi koncert a Hegedűsben

Egy Klezmerész koncert mindig örömünnep, a klezmer zene ünnepe, ahol a színpad és a nézőtér eggyé olvad. A közönség együtt énekel, táncol, együtt él, a zenével. Mindenkit szeretettel várunk. Tegyük együtt örömünneppé ezt az estét! Ünnepeljük közösen a 20 éves Klezmerész zenekart 2024. június 16-án, vasárnap este 6 órakor a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában.

JEGYVÁSÁRLÁS IDE KATTINTVA

"20 évesek lettünk. Ez, egy ember életében a legnagyobb változás, fejlődés, a felnőtté válás időszaka. Hogy alakult ez nálunk?

Az embrionális állapotunk 2004. késő őszétől tartott 2005. februárjaig, első koncertünkig. „Szülészorvosunk” Lisznyai Szabó Mária, a Dohány templom orgonaművésze volt. Éveken keresztül ő működött közre az együttes stílusának kialakításában. Az egész kezdet őrült zenekedvelők kísérlete volt. Már a névválasztás is. Mi az, hogy Klezmerész? Hegedűsünk, Zala Juci találta ki és mi azonnal igent mondtunk. Klezmer-ész, vagy klez-merész, Mindkettő érvényes ránk, de a merészség volt leginkább a Örök hála a Micve klubnak és Arató Juditnak, akik vállalták a veszélyt első koncertünk 2005. február 4-i megszervezésével. Remegő lábakkal léptünk a színpadra, de végül a közönség nagy szeretettel fogadta a produkciót. Álljon itt a hat „úttörő” neve, először is a 3 Judit, Klein, Török (énekesek) és Zala (hegedű), Garai Péter (dob, ének), Tar Kata (gitár) és Kiglics Józsi - Yossl (klarinét).

20-éves-klezmerész.png

Négyen az elejéről a mai napig tagjai a csapatnak. A harmadik évben csatlakozott hozzánk Temple Ricsi, aki basszus hangszereivel testet adott zenénknek. Sajnos ő már eltávozott közülünk és azóta az égi zenekarban muzsikál. Szólamát legjobb barátja, Moharos Kati vette át. Természetesen, az évek során néhány változás történt az együttesben. A legtöbb változás a gitár esetében most Kis Ákos pengeti a húrokat, Kiglics Józsit 2015-ben pedig Gordon Teodóra, a virtuóz klarinétos váltotta.

Indulásunktól kezdve tudatosan a tradicionális zsidó zenét tekintjük repertoár választásunk súlypontjának. Ilyen a hangszer összetételünk is – a két vezér hangszer a klarinét és a hegedű, ehhez csatlakozik a gitár, a basszus és a dob. Különlegesség, az együttes specialitása a kétszólamú női vokál, amely egyedülálló a magyar klezmer együttesek között. Repertoárunkban szerepelnek jiddis, ladino (szefárd), héber, sőt ma már moldáv és óalbán dalok, valamint instrumentális számok. Hangulatukban is széles skálán mozognak – a vidám, lendületes daraboktól a melankolikusokig és az imákig. Műsorainkban mindegyikből adunk ízelítőt.

Az első koncertet egyre több felkérés követte. Számos hazai és külföldi rendezvényen vettünk rész és bátran állíthatom, ma már nincs jelentősebb zsidó zenei esemény a KLEZMERÉSZ nélkül. Nem tudom a 20 év minden koncertjét felsorolni, pedig számunkra mindegyik egyformán fontos, ugyanolyan gonddal készülünk rá, csak illusztrációként néhány fellépés, amelyek különböznek kicsit a többitől: a Zsidó Kultúra Napja a komáromi zsinagógában, Szent István parki koncertek, különleges hangulatú számos zsinagógai koncert, jótékonysági előadás a leégett Zuglói Zsinagógáért és a WIZO számára a Goldmark teremben. Mindezek csúcsa volt Cfát. Régi álmom volt, hogy egyszer nézőként ott lehessek a Cfáti Fesztiválon. Az álom valóra vált, sőőőőt…

Először 2014-ben vettünk részt a Cfáti Nemzetközi Klezmer Fesztiválon. Az Erzsébetvárosi Önkormányzat delegált minket testvérvárosának fesztiváljára. Ekkor zajlottak a legvadabb rakétázások, így kétséges volt, hogy egyáltalán el tudunk-e utazni. Miután több együttes is távolmaradt, így a résztvevők a szokásos 1-2 koncert helyett a 3 napos fesztiválon több fellépést vállaltak. Mi pontosan 5-ször léptünk fel a három nap alatt, három különböző színpadon. Majd a 4. napon egy újabb koncert Ramat Gan-ban, ahol előző nap még rakéta támadás volt. Pénteken és szombaton – az ünnep bejövetele előtt és kimenetele után – hatalmas spirituális élményünk volt, résztvevői lehettünk az Abu Hav zsinagógában rendezett mini koncertnek. Ez a zsinagóga a kabbala szülőhelye. Itt hallottuk először az Ana b’koach kabbalisztikus imát. Már akkor elhatároztuk, hogy megismertetjük a magyar közönséggel és azóta is állandó műsorszámunk. Ezután még kétszer jártunk Cfáton: 2015 és 2019. Itt kötöttünk barátságot a fesztivál zenei igazgatójával, akivel nagysikerű közös koncertünk volt a 2016-os Zsidó Kulturális Fesztiválon. Fellépéseink során vendégeink voltak még Nógrádi Gergely, Fekete László, Rudas Dániel főkántorok, Gerendás Péter, Lakatos György (USA) és Bangó Margit, Janicsák Veca, stb.

Az un. hivatalos és jótékonysági koncerteken kívül létrehoztunk egy műsort, melynek keretében a budapesti középiskolás fiatalokat megismertetjük a zsidó élet mindennapjaival és ünnepeivel, így közelebb hozzuk számukra azt, ami közös és már ebben a korban igyekszünk elfojtani a rasszizmust. Gyakran kapunk meghívásokat családi rendezvényekre (esküvő, bar micva, bat micva, születésnap, stb.), hogy színesítsük az ünnep zsidó hangulatát.

20 éves születésnapunkat a 20 év – Húsz dal jubileumi koncerttel ünnepeljük meg, amelyet június 16-án 18 órától tartunk a Hegedűs-Csáky Zsinagógában.

A koncertre meghívtuk az együttes néhány korábbi tagját közös zenélésre és vendégművészként megtisztelnek bennünket Janicsák Veca énekesnő és Nógrádi Gergely, a Frankel Zsinagóga főkántora, akikkel mindig nagy öröm együtt zenélni.

Törzsközönségünk már tudja, hogy egy KLEZMERÉSZ koncert egy örömünnep, a klezmer zene ünnepe, ahol a színpad és a nézőtér eggyé olvad. A közönség együtt énekel, táncol, együtt él, a zenével. Mindenkit szeretettel várunk. Tegyük együtt örömünneppé ezt az estét!"

                                                                                                                                     Garai Péter,
egy merész Klezmerész

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Zsidó emlékhelyek Nagykanizsán
2024. Április 17. / 18:27

Zsidó emlékhelyek Nagykanizsán

Zsidó világ
Hatalmas sikert arattak a PészáhFeszt programjai