Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [992]

„A nép pedig hitt; és hallották, hogy gondolt az Örökkévaló Izrael fiaira” – Jó Szombatot
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 16:08 óra, az ünnep kimenetele: 17:18 óra. A Tórából ezen a héten az „Smot” (Mózes 2. 1:1–6:1.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
A bevételből az intézményeinket támogatjuk
A korábbi gyakorlattal ellentétben most már turisztikai értelemben is a Mazsihisz üzemelteti a Dohány utcai zsinagógát és a hozzá tartozó létesítményeket, mivel e feladatokat átvette az Aviv Traveltől. A tapasztalatokról, terveiről és a fejlesztési lehetőségekről Róna Ivánt, a Mazsihisz turisztikai igazgatóját kérdeztük.
 
Mai születésnapos: Fischer Iván, a világhírű karmester, aki visszatért a jiddishez
Huszonévesen már sorra nyerte a nemzetközi versenyeket, évtizedek óta fürdik a nemzetközi elismerésben. Három és fél évtizede alapította meg a nemrég távozó Kocsis Zoltánnal együtt a Budapesti Fesztiválzenekart. Mostanában jiddis költők műveit zenésíti meg az elpusztított kelet-európai zsidóság nyelvének szerelmeseként, a tiszaeszlári vérvádról operát is írt.
 
Cenzúrázni próbálták egy horvát városban az Anne Frank életéről szóló kiállítást
Egy horvát középiskolában, Sibenik városban, cenzúrázni próbálták az Anne Frank életéről szóló, Történelem a mának című kiállítást, mert az igazgatónak nem tetszett, hogy a partizánokat pozitív, míg az usztasákat negatív fényben tüntették fel – közölte a helyi sajtó pénteken. A szervezők ezt követően leállították a programot.  
 
Értékes zsidó könyvkincsekhez jutott az Izraeli Nemzeti Könyvtár
Az Izraeli Nemzeti Könyvtár megszerezte a Valmadonna Trust Library tízezer kötetes gyűjteményét, a világ legértékesebb zsidó tárgyú kollekcióját, amely középkori zsidó szövegeket is tartalmaz – jelentette a Jiszráél Hajom (Izrael Ma) című újság honlapja.
 
Generációk párbeszéde: Verő Tomi rabbi a Szódában
Jó eséllyel pályázhatna a legkedvesebb magyar rabbi címére a 40-es éveiben is mindenkitől csak „Tomiként” emlegetett Verő rabbi, aki tegnap egyszerre volt felkészült előadó és figyelmes hallgató a Szódában.
 
Mai születésnapos: Marc Green doktor a Vészhelyzetből
Százszor elmondtuk már, hogy minden amerikai sorozatba kell egy zsidó karakter. A Vészhelyzet a szórakoztatóipar egyik legszebb és legszomorúbb történetű szereplőjével tett eleget ennek az elvárásnak, amikor felléptette Dr. Greent, Markot a széria eredeti szereplői között. Green doktor már 15 éve nem él, a színész viszont, aki játszotta, Anthony Edwards ma lett 55 éves.  
 
A „földre szállt pokol” történész szemmel
Ma hiába próbálják egyesek azt sugallni, hogy a vészkorszakban Magyarországon nagyon sokan voltak az embermentők, valójában csak kevesek segítették az üldözötteket. Ungváry Krisztián előadásán jártunk.  
 
Bírálta az orosz politikát és kiállt Izrael támogatása mellett a leendő amerikai ENSZ-nagykövet
Bírálta az orosz politikát és kiállt Izrael erőteljes támogatása mellett Nikki Haley, az Egyesült Államok leendő ENSZ-nagykövete a szerdán tartott szenátusi meghallgatásán.
 
A szenvedés és hallgatás évei
A budapesti gettó felszabadulásának 72. évfordulóján Gerő Péter dokumentumfilm-rendezőt, a Budapesti Zsidó Hitközség zuglói zsinagóga körzet világi elnökét Kiss Henriett, a Mazsihisz alelnöke kérdezte a zsidóságáról, a szülei generációjáról, és az elhallgatás okairól.  
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [992]