Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1010]

Egy szép barátság kezdete: jön az első zsidó-moszlim nőkonferencia Londonban
Az elmúlt hét Amerika-szerte elmélyítette a zsidók és a moszlimok közötti szövetséget, ezt koronázta meg a londoni vallásközi nőkonferencia híre.  
 
Mai születésnapos: Török Sándor, aki eljuttatta Horthynak az Auschwitz-jegyzőkönyvet
A magyar irodalom egyik leghíresebb meseírója volt, ő teremtette Balogh Gyuszit (Hahó, Öcsi), Csilicsala bácsit, Kököjszit és Bobojszát. Ő képviselte 1944-ben a Zsidótanácsban a kitért, kereszténnyé lett zsidókat, az ő közreműködésével jutott el Horthy Istvánnén keresztül az Auschwitz-jegyzőkönyv Horthy-kormányzóhoz.
 
Bemutatjuk a rabbikat: Kardos Péter
A rabbikat bemutató sorozatunk első írása Kardos Péter főrabbiról a Budapesti Rabbiság-Mazsihisz Rabbitestületének doyenjéről, az Új Élet főszerkesztőjéről szól, erről a ragyogó humorú, sokat látott emberről, akiből sugárzik az életbölcsesség és az életöröm.
 
Mai születésnapos: Abe Vigoda, a Keresztapa zsidó főgengsztere
Ötven körül volt, amikor a teremtés legnagyobb maffiózófilmje, a Keresztapa híressé tette. A téves halálhírek állandó főszereplője volt, a sokadik után azt lehetett hinni, hogy örökké életben marad. A tavalyi halálhír azonban már igaznak bizonyult.
 
„Ne kövesd a sokaságot rosszra...” – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 17:02 óra, az ünnep kimenetele: 18:08 óra. A Tórából ezen a héten az „Mispátim” (Mózes 2. 21:1–24:18.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
Négy és fél év börtönre ítélték korrupcióért Izrael volt főrabbiját
Négy és fél év börtönre ítélték a korrupcióval és csalással vádolt Jóna Mecgert, Izrael volt főrabiját – jelentette az izraeli média csütörtökön.
 
Egy nép, egy szív: az „elveszett” indiai zsidók hazatértek Izraelbe
Könnyes ölelkezések a Ben Gurion repülőtéren: újabb 120 indiai zsidó „Menáse fiai” közül megérkezett Izraelbe, sokan közül évtizedek után találkoztak újra a családtagjaikkal. A 7000 fős közösség egytizede, 700 indiai zsidó települhet a tervek szerint év végéig Izraelbe.
 
Mai születésnapos: Heilprin Mihály, az első magyar-zsidó költő, 1848 dalnoka
Felnőtt volt már, mikor Magyarországra érkezett, de rögtön magával ragadta a magyar szabadság ügye. Nyelvzseni volt, villámgyorsan az első magyarul író zsidó íróvá, a szabadságharc bárdjává, Szemere miniszterelnök hű munkatársává vált, egy ízben még Petőfi Sándorral is találkozott. Amerikában is hű maradt új hazájához, ahol a „héber költészet” jeles tudósává vált.
 
Búcsú Európától: pukkadjon meg az igazság!
A budapesti Művész Moziban az országos premier előtt vetítették le a Búcsú Európától című, Stefan Zweig utolsó éveiről és öngyilkosságáról készült filmet. A vetítés után Király Edit, Sárossi Bogáta és Wilhelm Droste beszélgetett a műről és az íróról.
 
A Vatikán és a római zsidók közös menóra-kiállítást rendeznek
A Szent Péter-téren és a Római Zsinagógában párhuzamosan tartott kiállításon körülbelül 130 menórát tesznek közszemlére, további menórák képeit sírköveken, szobraikat, középkori és reneszánsz menóra-illusztrációkat. A Louvre és a londoni National Gallery egyaránt hozzájárult a kiállításhoz.
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1010]