Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1021]

Pészachi szabadság-party Farkasházi Rékával, a Tintanyúl zenekarral és Verő Tomi rabbival
Táncolj velünk a szabadság ünnepén, vonulj ki Csukás István és Dolák-Saly Róbert megzenésített verseire Egyiptomból. Ne hagyd ki az év szabadság-partyját, itt a helyed velünk a Goldmark-teremben. Ne hagyd Egyiptomban a szüleidet és a nagyszüleidet sem. Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar és Verő Tomi rabbi biztosan velünk tart, 2017. április 2-án (vasárnap), 16:00 órától a Goldmark-teremben (Budapest VII. ker., Wesselényi u. 7.)
 
Mai születésnapos: Asaf Avidan, Izrael világszerte legnépszerűbb énekese
Azért kezdett zenélni, mert elhagyta a szerelme és ma, bő tíz évvel később Izrael egyik nemzetközi sztárja. Rock-blues és népzenei alapokból építkező számaival többször megjárta Magyarországot is a MÜPÁ-tól a Sziget Fesztiválig. A legnagyobb slágerét viszont, ami csak félig az övé és ami sztárt csinált belőle, meglehetősen utálja.
 
Francia zsidó tudós nyerte a „matematikai Nobel-díjat”
Yves Meyer szefárd zsidó, aki Tuniszban nőtt fel és a hullámocskák matematikai elméletének kidolgozásához járult jelentősen hozzá, elsősorban ezért kapta meg a matematika Nobel-díjaként emlegetett Abel-díjat. Nem ő az első francia zsidó, aki a matematika csúcsára ér.  
 
Még mindig tartogat meglepetéseket a magyar holokauszt-kutatás
Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában bemutatták A nagypolitikától a hétköznapokig – a magyar holokauszt 70 év távlatából című tanulmánykötetet, amely a Szegedi Tudományegyetemen az intézmény Politológiai Tanszéke és a Szegedi Zsidó Hitközség által 2014-ben rendezett nemzetközi tudományos konferencia előadásainak anyagát tartalmazza.
 
Mai születésnapos: Vázsonyi Vilmos, Magyarország első zsidó minisztere
A nagyvárosi kisembereknek, a belső kerületek zsidó kisiparosainak, kiskereskedőinek képviselője volt, először a magyar politika történetében. Az általános választójog, a felekezeti egyenlőség híve, a Monarchia hűséges polgára volt- fiatalon halt meg, de már idegenként volt a Horthy-korszak liberális utolsó mohikánja.
 
Tevékeny bűnbánat: Mel Gibson holokauszt-túlélőket támogat
Tizenegy éve részegen zsidózott, amikor megállították ittas vezetésért, azóta is igyekszik jóvátenni. Legutóbb egy holokauszt-túlélőket segítő szervezetnek adott adományt.
 
Chicago polgármesterével találkozott a Mazsihisz elnök és az országos főrabbi
Chicago polgármestere, Rahm Emanuel, családja és néhány barátja kíséretében megtekintette a Dohány utcai zsinagógát, a temetőkertet, a holokauszt magyar zsidó áldozatainak állított Emanuel Emlékfát, valamint Budapest történelmi zsidónegyedét. Európa legnagyobb zsinagógájában Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke és Dr. Frölich Róbert országos főrabbi vezette körbe a vendégeket. A küldöttséggel tartott hazánk leendő chicagói Főkonzul asszonya dr. Bencsi Zita is.
 
Mai születésnapos: Sárközi Márta, a zsidóasszony, aki összeköti Ady Endrét a Szomszédokkal
A leghíresebb magyar zsidó család nagyasszonya, Molnár Ferenc drámaíró lánya, a Szomszédok rendezőjének Horváth Ádámnak az édesanyja és a gyakran antiszemita vádakkal ihletett népi írók kiadója, segítője és barátja volt. Irtózatosan nehéz és fájdalmas élete során mindig erős, elnyűhetetlen, derűs és kissé trágár tudott maradni a visszaemlékezések szerint.
 
Marihuána inhalátort találtak ki Izraelben az alvászavar gyógyítására
Az álmatlanság ellen a marihuána hatékony gyógyszer a tapasztalatok szerint: egy izraeli cég most megkísérli bevezetni a gyógyszerpiacra is a kannabiszt: egy inhalátor („fújóka”) adagolná a kényszerű virrasztók számára a megfelelő dózist, amelytől édes lesz az álmuk egész éjjel.  
 
A ló meghal, a rugók kipattannak
A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány támogatásával, óriási érdeklődés mellett nyílt meg Féner Tamás fotóművész Jelképek erdején át című kiállítása a budapesti Ráday utcában található 2B Galériában. A megnyitóra oly sokan voltak kíváncsiak, hogy a galériában egy tűt – vagy stílusosan szólva: egy rugót – sem lehetett volna leejteni.
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1021]