Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1137]

A floridai mészárlás örökre megváltoztatta egy zsidó testvérpár életét
A kisebbik testvér volt az utolsó fiú, akit a hős zsidó tanár megmentett. A testvérek végig SMS-eztek és az, hogy mindketten életben maradtak, megértette velük, mit jelentenek egymásnak.
 
Heti zsidó történelem: trónra lép a zsidó pápa
Szent Péter után is akadt még egy zsidó pápa a történelemben, bár nem mindenki lelkesedett érte, de Rómában legalább szerették II. Anaklétot.
 
Malek Andrea ünnepel, mellette a helyünk
A budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezik meg Malek Andrea születésnapi jubileumi nagykoncertjét március 14-én este 8 órától. Szívmelengető, lélekemelő előadásra számíthatunk.
 
Lengyelország és Izrael párbeszédet fog folytatni a félreértések tisztázása végett
Lengyelország és Izrael párbeszédet fog folytatni a második világháború története kapcsán keletkezett félreértések tisztázása érdekében – erről egyezett meg Mateusz Morawiecki lengyel és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő vasárnapi telefonbeszélgetése során.
 
Purimi jelmezes tárlatvezetés és maszkabál a Zsidó Múzeumban
Öltözz be Hámánnak, Eszternek, vagy Ahasvérus királynak, 2018. február 28. szerdán és vegyél részt a Mazsihisz- Magyar Zsidó Múzeum jelmezes tárlatvezetésén este 8 órától.
 
Franciaország: mindennapossá vált az antiszemitizmus több nagyvárosban
Több francia nagyváros peremkerületeiben a mindennapok részévé vált az antiszemitizmus, ami miatt az ott élő zsidók sokszor a költözés mellett döntenek – mutatott rá a franciaországi zsidó szervezeteket tömörítő Crif hétfőn.
 
A zsidó és az Úristen, avagy: olvassunk Fejtőről!
Fejtő Ferenc 1927-ben szakít a zsidósággal, pár év múlva a katolicizmussal, rövidre rá a kommunizmussal, és 1934-re már szociáldemokrata. A temetésén azonban 2008-ban három egyház is búcsúztatta: egy rabbi, egy katolikus pap és egy evangélikus lelkész. Soós Eszter Petronella és Bartus Tamás tanulmánykötetét ajánljuk.
 
Az álmodozások kora: Szabó István 80 éves
A háborús árvák, egy árván maradt ország szószólója volt, a pusztítás poézisét kereste a 20. századi történelemben. Egy nemzedék tempózik a vízben korai filmjében, tűnik el ködalakjuk a Dunában egy fantomapát követve, megszólal az ébresztés mindenhol egyszerre az országban és azt fuvolázza a telefon, hogy: tessék felébredni.
 
Téli olimpia: döntőben az izraeli korcsolyázók
Alexej Bichenko és Daniel Samohin egyaránt bejutott az olimpiai döntőbe, az előbbi a Hava Nagilára mutatta be a gyakorlatát.
 
Készítsenek nekem Szentélyt, hogy közöttük lakjam – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 16:50 óra, az ünnep kimenetele: 17:56 óra. A Tórából ezen a héten a „Trumá” (Mózes 2. 25:1–27:19.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.  
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1137]