Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1045]

Mai születésnapos: Gálvölgyi János, a legnagyobb magyar parodista
Jövőre lesz 50 éve, hogy megismertük a Ki mit tud-ban a 20 éves fiút, aki mindenki hangján képes megszólalni, mindenki gesztusait ismeri, érti a gyengeségeinket, mégis szeret bennünket. Úgy röhögünk rajta, hogy tanulunk is tőle: megismerjük magunkat.  
 
Amint parancsolta az Örökkévaló Mózesnek, úgy számlálta meg őket Szináj pusztájában
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 20:08 óra, az ünnep kimenetele: 21:27 óra. A Tórából ezen a héten a „Bámidbár” (Mózes 4. 1:1-4:20.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.  
 
Savuot a Törvényadás ünnepe!
Közeledik a hetek ünnepe, héber szóval a Savuot, a kinyilatkoztatás napja. Mint minden más ünnepre, erre is elõkészít bennünket a vallásunk.  
 
A WIZO Hungary 25. születésnapja
A WIZO (Women’s International Zionist Organization, Nemzetközi Cionista Nőszervezet) 50 országban mintegy 250.000 zsidó és Izrael-szimpatizáns nőt tömörítő jótékonysági szervezet. Magyarországon, az 1929-es megalakulása óta eltelt 88 évben a történelem hányattatásainak éppúgy ki volt téve, mint a zsidóság és a cionista szervezetek általában, de valahányszor térdre kényszerítették mindig újra felállt, hogy támogathassa testvéreit.
 
Megrendítő: Föltámadt a „Székely Jeruzsálem”
Előkerült a víz alól a Ceausescu által elárasztott székely falu, Bözödújfalu, a szombatosok lakhelye, amelyet székely Jeruzsálemként is emlegettek. A székely szombatosság mementója a település, a zsidó vallástörténet egyik legérdekesebb fejezetéé és a zsidó és a magyar nép szétszálazhatatlan összefonódásának tanúja.
 
Jelentősen nőtt a MAZSIHISZ nemzetközi tekintélye
Egy magyar zsidó delegáció élén a közelmúltban a new york-i Zsidó Világkongresszuson járt Heisler András, a MAZSIHISZ vezetője. Az elnököt a szervezet nemzetközi kapcsolatairól, a határon túli magyar zsidó közösségek támogatásáról, az egy százalékos kampányról és Benjamin Netanjahu közelgő látogatásáról kérdeztük.
 
A Karcagi Zsidó Hitközség kezet nyújt a város felé
A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából a Spinoza Színház Herzl „Ha akarjátok, ez nem álom! – fantáziajáték-valós tényekkel” című előadását tekinthették meg az érdeklődők április 26-án (szerdán) a Déryné Kulturális Központban. A Karcagi Zsidó Hitközség nyitni szeretne Karcag városa felé – ennek a folyamatnak részeként valósult meg a kulturális program.
 
Mai születésnapos: Várnai Zseni, az anyaság zsidó költője
A forradalom költőjének tartották, arról vált híressé, de legmélyebben mégis a gyermekei iránti odaadás, az anyaság foglalkoztatta, ez teszi máig népszerűvé anyablogok tucatjain, ma is az őszép, egyszerű soraiból tanulunk gondoskodni. Forradalmi hitét is az fűtötte, hogy eljön majd a világ, amelyben senki és semmi nem állhat az édesanyák és gyerekeik közé.  
 
Jeruzsálem újraegyesítésének ötvenedik évfordulóját ünnepelték Izraelben
A város „örökre szóló” izraeli fennhatóságának hangsúlyozásával ünnepelték szerdán Jeruzsálem keleti részének ötven évvel ezelőtti elfoglalását, a város egyesítését, és az ennek emlékére meghirdetett úgynevezett Jeruzsálem napot.
 
A brit zsidók a terror áldozataiért imádkoznak szombaton
„Az, ahogy kezeltük a támadást, megmutatta, milyen ország vagyunk: amikor megtámad bennünket a gyűlölet, az egymás iránti szeretettel felelünk rá Semmi és senki nem oszthat meg minket” – írta a brit főrabbi, aki imát is szerzett az áldozatokért.  
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1045]