Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1032]

Bízhatunk egymásban – Mazsihisz
Közép-Európa legnagyobb lélekszámú zsidó közössége Magyarországon él. A százezer fősre becsült magyar zsidóság túlnyomó többsége szekuláris, illetve neológ beállítottságú, őket egyedül a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) képviseli, ahogy a Magyarországi Autonóm Orthodox Hitközség (MAOIH) révén a magyar történelmi hagyományokkal rendelkező ortodoxiát is.
 
Emlékezés egy csalódott, de örökké reménykedő szabadságharcosra
Sinkó Ervin halálának 50. évfordulója alkalmából kétnapos emlékkonferenciát rendezett a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara (ELTE BTK) a BTK kari tanácstermében, ahol írók, történészek, irodalmárok és filozófusok értelmezték az író különleges életútját és még különlegesebb, ám a nagyközönség előtt javarészt sajnos ismeretlen életművét.
 
Nyilvánossá vált a világ legrégibb holokausztarchívuma
A világ legrégibb holokausztarchívuma, a londoni Wiener Library péntektől megnyitotta a nagyközönség előtt a második világháború idején elkövetett háborús bűnökről szóló ENSZ-iratok online katalógusát.
 
Világhírű izraeli karmester vezényel a Zeneakadémián
Április 27-én (csütörtök) este fél nyolckor fantasztikus programnak ad otthont a Zeneakadémia, ahol a Nemzeti Filharmonikusokat a világhírű izraeli karmester, Yoav Talmin dirigálja.
 
Különbséget tegyetek a szent és nem-szent között, a tisztátalan és tiszta között
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 19:23 óra, az ünnep kimenetele: 20:33 óra. A Tórából ezen a héten a „Smini” (Mózes 3. 9:1-11:47.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
Bízhatunk egymásban – Sokszínűség és együttműködés
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) a legerősebb, a legnagyobb hazai zsidó szervezet. Ez elsősorban felelősséget jelent, felelősséget a teljes, sokszínű és gazdag magyar zsidó közösségért.  
 
Egy militáns nyárspolgár vallomásai
Auschwitz parancsnoka voltam – Rudolf Höss emlékiratai. Közreadja: Martin Broszat. Jaffa Kiadó, 2017. 319 oldal, 3990 Ft. Csaknem hatvan évet kellett várni, hogy a magyar történelem legnagyobb tömeggyilkosának emlékiratai megjelenjenek magyarul.
 
II. Tolerancia Focitorna és Családi Nap
Várunk minden érdeklődőt, 2017. május 1-én (hétfőn) a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége családi napján a Merkapt Maraton Sportközpontba (Budapest X. ker., Maglódi u.12/a.) Az eseményen család minden tagja megtalálja az Őt érdeklő kikapcsolódási formát! Családi ügyességi vetélkedők Ugráló vár, Jó társaság!  
 
Átadták az Ember Mária-díjakat
Első alkalommal adták át a Raoul Wallenberg Egyesület Ember Mária-díját szerdán Budapesten, az elismerésben Csillag Ádám dokumentumfilm-rendező, valamint Bánki Miklós és Simonyi Andrea civil önkéntes részesült.
 
150 éve született Fényes Adolf – meghívó megemlékezésre
A Nemzeti Örökség Intézete tisztelettel meghívja Önt a Fényes Adolf születésének 150. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésre, 2017. április 28-án (péntek) 11:00 órára a Salgótarjáni Utcai Zsidó Temetőbe. Pontos cím: Budapest VIII. ker., Salgótarjáni u. 6.
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1032]