Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1104]

Mai születésnapos: a 140 éves Ady Endre, a magyarrá vált zsidóság költő-prófétája
Ady Endre 1877 november 21-én született Érdmindszenten és Budapesten halt meg a történelmi Magyarország összeomlásának pillanataiban 1919-ben, az általa is várt forradalom gyors bukásának közelében. Nemsokára 100 éve már.
 
A nő áll a 6. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál fókuszában
Az idei fesztivál középpontjában a nő áll, több film, így az orosz Elzárva, az amerikai Eva Hesse, az izraeli Homokvihar és a holland Moos és családja is női sorsokat követ, mesél el. “Tudom, mire gondolnak most: ‘Jó, jó, de mit adtak nekünk a nők?’
 
Zsidó politikusról neveztek el utcát a moszlim többségű Koszovóban
Fellépett a koszovói albánok védelmében Milosevics etnikai tisztogatási kísérletével szemben, segítette Koszovó amerikai elismertetését és a háromnegyed részben moszlim ország hálás mindezért az amerikai zsidó szenátornak.  
 
Kislány a pokolban (holokauszt-monodráma) – előadás a Goldmark teremben
December 7-én (csütörtök) 19:00 órai kezdéssel mutatják be a Goldmark teremben, Sárdi Mária: „Kislány a pokolban” című előadást, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várunk. Pontos cím: Budapest VII. ker., Wesselényi u. 7. Az előadásra a belépés díjtalan.
 
A Mazsihisz vezetőivel találkoztak a Kereszténydemokrata Néppárt vezetői
A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) kezdeményezésére a Magyarországi Zsidó Hitközség (MAZSIHISZ) vezetői fogadták Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, a KDNP elnökét és Harrach Pétert a párt országgyűlési frakcióvezetőjét.
 
Miniszterelnökség: reneszánszát éli a zsidó kultúra Magyarországon
Magyarországon ismét reneszánszát éli a zsidó kultúra, a kormány pedig értékként tekint erre a több mint ötezer éves szellemi és lelki örökségre – mondta Latorcai Csaba társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkár kedden, egy a Fiumei Úti Sírkertben tartott konferencián.
 
Izraeli tudósok kimutatták: a pulykaürülék fogja megmenteni a bolygót
A Ben Gurion Egyetem kutatócsoportja laboratóriumi körülmények között igazolta, hogy a pulykaürülékből alternatív, zöldenergia nyerhető ki és az eljárás segít csökkenteni a káros anyagok kibocsátását.
 
Egy hősies legenda: Harrison Ford segített egy balesetet szenvedett asszonyon
Indiana Jonesra és Han Solo kapitányra mindig lehet számítani. Ő szaladt oda először kihúzni a kocsijából egy autójával fának ütköző nőt, ő segített neki, amíg kiértek a mentők. Hála Istennek, nem történt nagy baj.
 
Az emancipáció olvasókönyve: A Salgótarjáni utcai zsidó temető – meghívó konferenciára
A Nemzeti Örökség Intézete tisztelettel meghívja Önt Az emancipáció olvasókönyve: A Salgótarjáni utcai zsidó temető című konferenciára, 2017. november 21. (kedd) 10:00 órára a Fiumei sírkertbe.
 
Emlékezés az életért: Virág Terézről és a szabadságról
A hallgatás, az elfojtás nem engedi elmúlni a holokausztott és megöli a világba vetett bizalmat még az unokák nemzedékében is és Virág Teréz nem akarta, hogy őket is fogva tartsák az elhallgatott emlékek. Virág Teréz azt akarta, hogy szabadok legyenek a gyerekek és győzzön a halál fölött az élet. Az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem november 28-án (kedd) 10:00 órától „Mély kútba tekinték” címmel Virág Teréz emlékkonferenciát tart, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak, hogy az újjáépített bizalom és az élet, a jövő pártjára álljunk.  
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1104]